En skön trend

IAN ROMAN/Volvo Ocean Race

På pallen igen och knappt två timmar bakom Telefónica i mål efter en sömnlös slutspurt. Idag berättar Martin om att vara på gång, om små marginaler och om en trasig toalett.

Grattis till ytterligare en pallplats. Hur känns det en vecka efter målgång?
Väldigt bra och framförallt är det skönt att trenden är på väg uppåt. Det är klart att vi var nära och att vi kunde ha vunnit med det känns ändå som att våra resultat pekar åt rätt håll.

Många har beskrivit den senaste etappen som den jobbigaste hittills. Vad tycker du?
I början var det inte så jobbigt men jag håller absolut med om att de sista dagarna var de värsta hittills. Det var ett dygn utanför Vietnam med ett slag varje timma och då är det egentligen ingen som sover ordentligt eftersom det tar 40 minuter att vända med båten. Det tar tid att flytta allting löst från den ena sidan till den andra och sammanlagt är det flera ton som skall flyttas och läggas tillrätta. Då hinner man bara sova ett par minuter mellan slagen.
Vår doktor var inte så glad eftersom hela besättningen hade tappat fyra eller fem kilo i vikt och jag tror att det var på grund av de sömnlösa sista dygnen. Till slut är man för trött för att orka äta och istället prioriterar man att försöka sova. Jag förlorade fem kilo men har utan tvekan hunnit ta igen dem nu.

Det går rykten om en trasig toalett…
Ja vi har tidigare haft problem med toaletten och egentligen använder vi aktern på båten eller spänner istället för den. Men nu var det en kille som försökte använda den ändå under de sista timmarna och orsakade ett stop. Det luktade fruktansvärt illa och han fick betala dyrt för det senare för det tog ett par timmar att städa.

Telefónica plockade hem sin tredje raka etappseger. Är de oslagbara?
Nej absolut inte och som vi sett tidigare har de inte lyckats lika bra i in port-seglingarna men de har även andra luckor och det känns som vår båtfart är bättre överlag. De är ofta väldigt starka på kryssen men vi är mycket starkare på halvvind och undanvind. Dessutom är det väldigt små marginaler och att vinna med knappt två timmar efter att ha kappseglat i två veckor motsvarar inte många hundradelar om man jämför med ett hundrameterslopp.

Fabian Bengtsson

 

4 tankar kring ”En skön trend

 1. Pingback: Fredagsintervju med Strömberg v6 | BLUR

 2. Anders Dahlsjö

  Då får ni ändra holken så den funkar. Kan vara skönt att slippa visa rumpan nere i southern ocean!
  Fortsätt segla lika fint som ni gör nu, så blir det bra.

  Svara
 3. Ingeborg

  Hoppas ni fått vila ut en del nu, innan nästa etapp.
  Allt väl önskas inför inport racen.
  Kram o hälsningar från
  X.B.B.M

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *