Om Martin

Dongfeng Race Team - CrewMartin Strömberg är 33 år gammal och är idag Sveriges mest erfarna aktiva havskappseglare. Född och uppvuxen på Orust började han segla tidigt. Han var storvuxen sedan tidig ålder och betade därför snabbt av optimist och e-jolle på moderklubben Stenungsunds Seglarsällskap.

På seglargymnasiet i Lerum seglade han Laser men redan här började han intressera sig för kölbåtssegling. Tillsammans med Svea Sailing Team påbörjades en framgångsrik karriär i matchracing och större kölbåtar. Under vintrarna åkte Svea till Australien och Asien för att tävla och träna.

När Martin var hemma arbetade han som segelmakare hos Lundhs och tävlade så mycket han kunde. 2004 deltog han i Volvo Baltic Race och det var första gången han fick möjlighet att segla en Volvo Ocean Race båt det gav uppenbarligen mersmak. 2007 fick han jobb som segelmakare för Oracle under America´s Cup i Valencia. Strax efter detta kom han med på Ericsons nordiska båt i Volvo Ocean Race 2008-2009 som trimmer.

Tillsammans med kollegan Martin Krite som kör fördäck blev han sedan rekryterad till det franska laget Groupama som senare vann Volvo Ocean Race 2011-12. Teamet började tidigt träna inför årets tävling och konkurrensen om platserna var hård men Martin fick en plats som trimmer/rorsman. Vid sidan av seglingen hade han ansvar för segelreparationer och var en av dom som har hand om sjukvården ombord. En position som krävde en person som stark, stresstålig och kvicktänkt vilket passar Martin perfekt.

I Volvo Ocean Race 2014-15 seglade Martin Strömberg med det kinesiska laget Dongfeng Race Team som slutade trea efter målgången i Martins hemstad Göteborg. Hans roll som vaktkapten var en viktig del i laget som annars bestod av franska och kinesiska seglare. De kinesiska seglarna hade aldrig tidigare deltagit i Volvo Ocean Race och hade väldigt lite erfarenhet av havskappsegling men tanken med laget var att skapa en ny generation av kinesiska havskappseglare.

Nu jobbar Martin för att få ihop ett nytt svenskt lag med målet att vara på startlinjen i nästa upplaga av Volvo Ocean Race som seglas 2017-18, även då med ett hamnstop i Göteborg. Runt sig har han ett team som jobbar med finansiering och att samla partners till projektet. Med stramt i mars 2016 tog Martin också initiativ till att vara coach till en grupp unga svenska seglare som har ambitionen att delta i Volvo Ocean Race. Läs mer om det projektet här.