Från stiltje till safari

PAUL TODD/Volvo Ocean Race

Idag berättar Martin om en lång uppförsbacke, om tredjeplatsen och om vad man kan göra i Kapstaden för att vila upp sig efter 24 dygn på havet.

Hur känns det att ha fast mark under fötterna?
Det är jätteskönt att vara i land och speciellt efter den här etappen som har känts väldigt lång. Det är inte så ofta man ligger efter så länge som vi gjorde, lite av en uppförsbacke hela vägen. När vinden dog ut i slutet blev vi dessutom flera dagar senare än de andra båtarna vilket inte är så roligt.

Hur gör man för att hålla modet uppe i en sådan situation?
Jag vet faktiskt inte och jag tror det var ett par av oss ombord som tappade humöret lite. Inget allvarligt men det var påtagligt att folk var lite nedstämda. Man får ju en stor belöning när man går i mål, får träffa sin familj och kan leva ett normalt liv ett i ett par dagar. Det är ju det man ser fram emot och kämpar för fast när det inte går ens väg i tävlingen blir man lätt lite grinig.

Varför hamnade ni så långt efter de andra?
Det hela avgjordes timmarna efter Gibraltar och vi insåg rätt tidigt att vi skulle komma efter båtarna som stack västerut. Vi räknade med att flera, eller i alla fall någon, skulle följa oss längs med kusten och vi trodde inte att vi var så radikala som det visade sig att vi var. Redan ett par timmar efter att vi brutit oss loss från fältet berättade väderinformationen som vi fick att vi till slut skulle komma efter.

Ett navigationsmisstag?
Det navigatörerna gör är att ifrågasätta väderrapporterna som de får till datorn ombord. Hade den informationen alltid stämt helt och hållet hade det varit väldigt enkelt att segla men navigatörerna försöker istället hitta möjliga fel som vi kan dra fördelar av. I det här fallet trodde de att det skulle vara mer vind längs med Afrikas kust än vad rapporten sa och hade det blåst ett par knop till så hade vi klarat oss bättre.
Vi känner oss ändå tillfreds med båtfarten vi presterade under etappen och under den korta tiden vi seglade jämte de andra båtarna kände vi oss väldigt snabba vilket gjorde det extra surt att sedan ligga efter. Samtidigt känns det bra att båten är i gott skick och att vi klarat oss bra jämfört med många av de andra.

Halva fältet bröt etappen. Var den hårdare än vanligt?
Jag tycker inte det men vi seglade ju inte samma väg som de andra. Man får nog säga att det första dygnet var ganska hårt men efter det hade vi relativt lugna förhållanden medan de andra hade mer vind längre västerut.

Hur tror du besättningarna som bröt känner sig?
Varken Abu Dahbi, Sanya eller Puma får några poäng för den här etappen och det måste vara väldigt tungt. Sedan kommer det dessutom krävas stora bedrifter från deras shorecrews för att laga båtarna och frågan är om de kommer vara klara till nästa race.

Vad händer nu när du i land?
Nu är vi lediga fram till på måndag så det kommer bli lite sightseeing och safari och nästa vecka blir det träning inför inport-seglingen. Jag kan verkligen rekommendera Kapstaden, här finns mycket att göra men tyvärr blir det ett ganska kort besök den här gången och jag hade gärna stannat här längre.

3 tankar kring ”Från stiltje till safari

 1. Pingback: Fredagsintervju med Strömberg | BLUR

 2. Anders Strömberg

  Hoppas alt är bra, och det var roligt att ni kom ända fram.
  Hoppas humöret kommer tillbaka med pizza och cola eller vad blir det ? Börjar se fram emot och åka till dubai och där få träffa Er. Många här hemma som följer Er och kommenterar era insatser.Nä nu skall vi till torp och shoppa, nu när jag fått adressen skall vi höra av oss oftare.
  A.K.E.H

  Svara
 3. Leif Knutsson

  Har suttit vid Andamansjöns strand och spanat efter er i två veckor nu…
  Tur att det finns datoruppkoppling världen över 😀

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *