Bakom horisonten

Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race

Idag berättar Martin om en vecka på jakt, om mastbrott och om vad han ser fram emot mest bakom horisonten i Kapstaden.

Du har tidigare sagt att ni litar på er båt men hur känns det när även Puma drabbades av ett mastbrott?
Ja det är klart att man börjar fundera men vi vet inte exakt vad som hände med varken Puma eller Abu Dhabi så det är ganska svårt att dra några slutsatser. Det måste vara jättetungt för dem men jag hoppas att de håller humöret uppe och lyckas ta sig till Kapstaden i någorlunda tid. Det är oturligt för Puma att det hände mitt ute på oceanen också. När vi var tvungna att söka nödhamn med Ericsson i förra omgången av Volvo Ocean Race var vi bara runt 160 sjömil från land men detta är ju lite annorlunda.

Har ni haft några problem med båten?
Nej vi har inte haft några större problem hittills på resan och just nu är det mest mindre grejer och förbättringar på jobblistan vad jag vet. Vi har överlag inte behövt lägga så mycket tid på underhåll under etappen men om det är lite torrare väder, mindre vind och man känner sig utvilad så kollar man över sina ansvarsområden.

Hur många segel har du behövt laga?
Hittills har vi bara bytt en trasig latta i J4:an och det var ett ganska enkelt och snabbt jobb.

Känner ni er isolerade ute på havet?
Det är ju inte så mycket kommunikation med omvärlden och man får vara glad om man får ett mail med några dagars mellanrum. Annars lever man ju lite på resultatrapporteringen som vi får var tredje timma. Jag tror att snacket ombord kommer få ett lyft av att vi kommer iland om ett par dagar och får lite nya saker att prata om.

Har ni fortfarande en chans att komma ikapp?
Ett tag såg det ut som att vi tack vare vädret skulle få en chans att slå tillbaka och att båtarna framför skulle fastna lite så vi kunde komma i kapp. Nu ser det tyvärr ut att bli tvärtom och de andra kanske drar ifrån ytterligare den sista biten. Gett up har vi väl inte gjort än men det ser inte så ljust ut.

Ni börjar närma er mål och har varit ute i snart tre veckor. Vad saknar du mest av allt just nu?
Det jag saknar mest är ju så klart familjen men lite god och riktig mat skulle inte sitta fel. Jag kan tänka mig en stek eller en pizza men det är lite svårt att få det utkört hit. Det skall bli skönt att komma iland ett par dagar.

1 tanke kring ”Bakom horisonten

  1. Pingback: Fredagsintervju med Strömberg | BLUR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.