En galen start att vänta i Kapstaden 

Volvo Ocean Race 2014-2015 - Leg One ArrivalsKlockan 1700 ikväll går startskottet frö den andra etappen av Volvo Ocean Race 2014-15 till Abu Dhabi. Med över 15 m/s ser Martin Strömberg fram emot en galen start i Kapstaden.

Hur har ni återhämtat er?

Det har varit ett kort stopp här i Kapstaden men det känns som att vi är hyfsat tillbaks på banan. Det ska bli spännande att ge sig iväg igen men det kommer att bli en tufft.

Vilka är utmaningarna med den andra etappen?

Första dygnet blir det kryss och det är värst väder den första veckan när vi ska ta oss i i ett lågtryck med mycket vind som tar oss österut. Utmaningarna är först komma koma runt Godahoppsudden och inte tappa de andra. Därefter gäller det att ta sig genom doldrums skonsamt och det kommer bli väldigt avgörande. Den sista biten blir navigationen svår med avgränsningar i banan.

Men det känns bra att vi nu ska segla hela vägen och inte ”fuskar” genom att fraktas. Det känn tryggt och vi är inte oroliga för pirathot.

Hur ska ni fortsätta er framgångssaga?

Det känns fortfarande bra och alla, inklusive våra konkurrenter verkar tycka att vi är snabba och det är bra att de tänker så. Jag hoppas att det kommer fortsätta i deras huvud. Samtidigt är det nu en helt ny etapp och det gäller att ladda och göra så bra ifrån sig som möjligt. Vi har alla förutsättningar att komma på pallen på igen. Det är inte längre bara en dröm för vi var nära att vinna senast och vi har det resultatet att falla tillbaka på. Vi vet att vi till och med kan få ett bättre resultat nu.

Är du förvånad över att det gick så bra?

Nej, detta är vad vi jobbat för sedan vi startade laget. För oss är det mer ett bevis på att vi gjort ett bra jobb det senaste halvåret. 

Hur är stämningen i laget?

Bra och allting ombord funkar som det ska och kanske till och med bättre än innan. Vi hade riktigt kul under In-Port Racet i lördags. Vi hängde inte med i starten och det var avgörande men efter det seglade vi väldigt bra.

Ni har gjort ändringar i laget där den kinesiska seglaren Black har ersatt sin landsman Wolf som seglade förra etappen. Innebär det att ni förlorar erfarenhet ombord och tar ett steg tillbaka?

Kanske lite för alla som kommer ombord lär sig mycket och det är klart att Wolf nu har lärt sig mycket under första etappen. Men det innebär också att vi med Black får ny energi ombord vilket också är en viktig, och ett par nya historier att prata om.

November 15, 2014. The fleet at the start of the In-Port race in Cape Town.

Vad kan vi se fram emot ikväll?

Starten kommer att vara helt crazy. Runt berget här i Kapstaden blåser det ibland lite och ibland mycket. Nu blåser det väldigt mycket vilket kommer röra till det ordentligt i starten och vi får se hur det går. Vi kommer ta det ganska lugnt i början för att inte göra sönder någonting på båten och för att spara energi inför resten av natten. Första natten kommer att vara tuff med ett par slag längs med kusten ner mot Godahoppsudden. Det blir ett par segelbyten efter det men sedan borde det lugna ner sig.

Det pratas om att etappen blir allt från 20-30 dagar lång. Hur känns det att ge sig iväg utan att veta hur lång etappen blir?

Ja det är som sagt väldigt svårt att veta även om vi om ett tag kommer att kunna ringa in det bättre. Vi har lagt till ett par dagars matförråd i packningen och kan ransonera för att klara oss ett par dagar till. Det kan bli långt, i slutet kommer det inte blåsa så mycket och då kanske det inte händer så mycket. Men jag hopas jag har fel och om alla båtar närmar sig målet samtidigt kan det bli riktigt tufft igen.

m30690_leg-start-race-course-map-capetown-esp-01

1 tanke kring ”En galen start att vänta i Kapstaden 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.