Bortspolad men fortfarande i topp

Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race

Groupama skaffade tidigt under veckan ett övertag som kan leda till något stort. Strax norr om ekvatorn i Stilla Havet berättar Martin om taktiska omvägar, om att spolas bort och om ett gyllene läge.

Hur känns det vara först?
Att leda är ju aldrig fel men det är fortfarande långt kvar till Auckland. Det är klart att stämningen ombord är god men just nu vi är nog mest trötta på att vara blöta och samtidigt som sjömilen tickar iväg relativt lätt för vi en konstant kamp mot vattnet som kommer flygande upp på däck.

Hur är vardagen ombord när man snittar över 20 knop?
Ja, vi hade i alla fall ett dygn med snittfart över 20 knop och det stora problemet är allt vatten som spolar över däck. Man är typ konstant genomvåt och riskerar alltid att bli bortspolad. Nästan alla i besättningen har vid något tillfälle blivit ivägspolade och skadat sig men än så länge har som tur är inget allvarligt hänt.
Jag fick mina ben ivägspolade när jag stod och styrde tidigare. Jag ramlade och landade på ena smalbenet som nu är ganska ömt och eftersom såret måste skötas så att det inte blir infekterat fick Krite hjälpa till med att plåstra om mig lite.

Är ni nöjda med er östliga position i fältet?
Ja och vi ville öster ut redan från början och därför offrade vi mycket på att gå norr ut. Än så länge har vi har hållit oss till planen och nu när vi kommer tar oss genom Doldrums är det oftare mer vind öster ut.
Som jag nämnde förra veckan ger vårt nuvarande spår oss dessutom större valmöjlighet längre fram då det kan bli lättare för oss att falla av och ta en västligare rutt om det skulle se bättre ut. Det omvända skulle bli mycket mer kostsamt och nästan omöjligt. Just nu känns det som att vi matchar båtarna bakom bra vilket är skönt men det är som sagt fortfarande långt kvar.

Tror du ni får har mer tur genom Doldrums den här gången?
Ja, vi har inte haft mycket tur genom Doldrums tidigare men jag hoppas att det går bättre den här gången och det har vi väl tjänat ihop till vid det här laget.

Fabian Bengtsson

Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race

5 tankar kring ”Bortspolad men fortfarande i topp

 1. Pingback: Fredagsintervju med Strömberg v9 | BLUR

 2. Ingeborg

  Det har varit skönt att se att ni haft selar på er när det gått undan. Se till att akta er för infektioner. Vi håller alla tummar! Nu gäller det! Lycka till!
  X.B.B.M
  och många fler

  Svara
 3. Pingback: Martin Strömbergs fredagsintervju 2/3 | Fredriksson

 4. Anders

  Härligt kämpat
  Det ser ut som ni fått ett gott tag om det.
  Bit ihop sista biten och hoppas att maten räcker nån dag till.
  A.K.E.H

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *