Svettigt

Yann Riou/Groupama Sailing Team/

Idag berättar Martin Strömberg om att tappa en ledning, om att göra allt för att slå tillbaks och hur man undviker babianröv­– mardrömmen vid ekvatorn.

Hur var stämningen ombord när resten av fältet seglade om er förra helgen?
Självklart är det ju inte kul att tappa ledningen men vi var ganska väl medvetna om att det kunde hända och vi visste flera dagar innan att de andras tid skulle komma.

Det har snackats mycket om taktik genom Doldrums men hur mycket handlar
egentligen om tur?
Man skall helst gå igenom Doldrums vid 28°W eller mer och det svåra är att ta sig västerut på ett bra sätt vilket de andra båtarna lyckats med. Väl igenom har man dock en viss fördel av att vara längre österut eftersom man har en bättre vinkel och mer halvvind än båtarna i väst. När man seglar genom Doldrums handlar mycket om molnhantering och då har man för det mesta inte mycket att säga till om. Molnen styr till stor del spelet och det kan man ju kalla lite tur. Vi har ett par dagar bakom oss med många segelbyten och frustration över vad molnen kastar på oss i form av vindbyar, stiltje och 360 olika vindriktningar.

Det måste vara varmt vid ekvatorn. Hur gör du för att hålla dig i form och fokuserad?
Jo värmen är ganska äcklig, det bara rinner svett om kroppen och även om vi har några små fläktar ombord hjälper de bara marginellt. Det gäller att hålla sig ren och inte sitta för mycket för då får man lätt vad vi kallar babianröv. Det är riktigt jobbigt att få och leder till att man blir ganska lättirriterad men den här gången har jag hittills klarat mig undan. Vi har fortfarande ett par svettiga dagar kvar och det är ju såklart viktigt att dricka och äta ordentligt eftersom man lätt tappar aptiten i värmen.

Vad hände under Brad och Erwans premiärsegling över ekvatorn?
Jag tror att ni kan se fram emot en bra video på det hela så småningom.

Ni har ett rejält avstånd att ta igen på de andra. Hur skall ni göra för att slå tillbaka?
Efter Doldrums finns det inga direkta omkörningsfiler och det är först i södra Atlanten som vägval kan vara mer avgörande. Det blir svårt att ta in hela ledningen på bara fart och nu måste vi jobba på att göra racet så tätt vi kan och sedan vänta på vår chans.


 

 

 

2 tankar kring ”Svettigt

  1. Pingback: Fredagsintervju med Strömberg | BLUR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *