Äntligen i topp

Yann Riou/Groupama Sailing Team

Groupama leder den totala poängställningen i Volvo Ocean Race efter en rafflande etapp som slutade med en andraplats. Idag berättar Martin Strömberg om spurten till Lissabon, vinstchanser och en valkrock som kunde satt stop för allting.

Grattis till andraplatsen. Hur känns det?
Det känns stort för vi har jobbat för det länge och det är skönt att äntligen nå ikapp Telefónica. Ett tag var det en brant uppförsbacke. Efter Kina var de fortfarande var obesegrade i de långa etapperna men nu har vi jagat ikapp. Det känns sjukt bra även om det är en knapp ledning och det finns många poäng kvar att slåss om.

Det skiljde mindre än sex minuter mellan er och Abu Dhabi. Hur var det ombord?
Jobbigt och nervöst men vi lyckades ju rätt bra tillslut.

Det ryktas att du seglade in i en val. Vad hände?
För ett par dagar sedan stod jag styrde och vi seglade i drygt 20 knop. Då såg jag en val 150 meter framför båten som jag höll undan för. När vi passerade valen den på 20 meters håll kändes det som att vi seglade in i någonting och det visade sig vara en till val och den här hade legat strax under vattenytan. Det var ingen stor smäll men vi stannade nästan helt och det var lite som att gå på grund på lerbotten. Det kändes jobbigt och jag vet inte hur det gick för valen. Men båten klarade sig ganska bra för vi tappade inte någon båtfart.

Vad tror du om de kommande etapperna?
Allting kan egentligen hända på de korta etapperna i slutet. Alla poäng är väldigt viktiga nu och det kan bli svårt när även båtarna i botten av tabellen kan utmana oss om poängen. När sträckorna är kortare behövs inte så mycket för att man ska avvika från de andra och hamna bakom resten av fältet.

3 tankar kring Ӏntligen i topp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *