Tillbaka till verkligheten

PAUL TODD/Volvo Ocean Race

I en okänd hamn i indiska oceanen laddar VOR-seglarna upp för den andra delen av etapp nummer tre. Med tre raka pallplatser är Martin Strömberg och resten av Groupama-besättningen just nu hetast av alla.

Ni har haft ett par dagar ledigt medan båtarna skeppats genom den riskfyllda piratzonen. Hur känns det att ge sig iväg på en längre etapp?
Jag kan inte avslöja var vi är men jag kan berätta det är ett ställe som är svårt är lämna. Men semestern är slut, det är dags att komma tillbaks till verkligheten och nu väntar vi på att båten skall komma hit så att vi skall kunna starta tävlingen igen om ett par dagar. De senaste veckorna har vi seglat korta race och det var ett tag sedan vi sov ombord vilket varit skönt.

Hur mycket sömn får ni ombord när ni väl kommit in i vaktrutinerna?
Det är väldigt varierande beroende på hur mycket det finns att göra och hur vi seglar. Vi är i stort sett garanterade drygt sex timmars sömn per natt och ibland sover man sammanlagt halva dygnet men ofta  blir det mycket mindre. Under nästa etapp kommer det bli mycket kryss vilket gör att båten kommer slå mer i vågorna och det påverkar såklart också hur bra man sover.

Hur tror du den första veckan efter starten blir?
Till en början blir det nog mest kryss mot Malackasundet. Den delen kan nog bli statisk och ganska tråkig eftersom båtarna inte är gjorda för att kryssas med och farten ligger maximalt på mellan 12-13 knop. Eftersom det inte går så snabbt blir det inte lika blött men det är lite tjatigt att inte ha så mycket att göra. När man seglar djupare bogar är det mer trimmarbete.

Ni är den besättning som plockat flest poäng under de senaste tre seglingarna. Hur känns det?
Svinbra, det känns som att vi verkligen är på gång nu och dessutom har vi haft rätt båtar bakom oss i mål i de senaste racen vilket känns som det viktigaste.  Vi har fortfarande en del att ta in på Telefonica och Camper men om vi fortsätter ha dem bakom oss i mål tror jag att vi har en bra chans.

3 tankar kring ”Tillbaka till verkligheten

  1. Pingback: Fredagsintervju med Strömberg v3 | BLUR

  2. Pingback: On a slow boat to China | Fredriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *