Seger på hemmaplan

Groupama vann igår den åttonde etappen mellan Lissabon och Lorient. De togs emot som kungar i sin franska hemmahamn och segern ger dem nu en trygg ledning i den totala poängställningen.

Grattis Martin, hur var målgången igår?
Den var inte att leka med, verkligen en helt fantastisk dag. Det kändes som att vi la ner väldigt mycket energi på den här etappen och det var kul att få utdelning för det. Efter att storseglet gick sönder satsade vi allt för att komma tillbaks och det är ju lite riskabelt. Det var riktigt skönt att vi lyckades ta oss tillbaka.

Vad kan man säga om Telefónicas roderskada?
Det är klart att vi lider med dem och det kunde lika gärna hänt oss om vi hade haft sämre tajming. Det är ett tufft race och som i all idrott gäller det att ha tur. Man måste segla bra och samtidigt ha lite flyt.
På sätt och är det så att vi pressar dem till att göra misstag. Hade vi inte varit i närheten hade de säkert tagit det lite lugnare och kanske klarat sig utan skadan.

Hur har de sista dagarna varit?
Det har varit väldigt tufft.  Speciellt eftersom vi tappade på de andra när vi fick problem med att reva storseglet direkt efter rundningen. Det har inte varit mycket sömn de senaste dygnen.
Men det är helt okej att vara ute i tufft väder och samtidigt veta att man bara har 24 timmar kvar till värme och riktig mat. Det var helt annorlunda än i Southern Ocean där man vet att man har en vecka kvar.

Är de korta etapperna mer intensiva?
Det blir ofta mindre sömn på de korta etapperna men det värsta är egentligen att segla nära land. Om man till exempel måste slå sig runt en udde blir det inte mycket sömn mellan alla manövrar. Som det var nu seglade vi rätt ut i havet, rundade ett märke och seglade tillbaks igen så det var inte så farlig.
Jag kan tänka mig att nästa etapp blir mer intensiv. Då måste vi antagligen kryssa upp för Frankrikes kust i motström, ta oss över till andra sidan och kryssa längs med Irlands kust.

Hur var mottagandet i Lorient?
Det var fullt med folk trots att det spöregnade. Det var såklart riktigt kul för fransmännen ombord att vinna på hemmaplan och jag tycker att de är väl värda det här välkomnandet. Det är kul att för oss andra att få vara med och jag hoppas få uppleva något liknande hemma i Sverige någon gång.

4 tankar kring ”Seger på hemmaplan

  1. Pingback: Martin Strömbergs segerintervju 16/6 | Fredriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *