Nya vindar i Volvo Ocean Race

Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race

Inför nästa upplaga av Volvo Ocean Race har en ny entypsregel införts i tävlingen och alla lag kommer nu segla med identiska båtar som heter Volvo Ocean 65. Tävlingsrutten avslutas med målgång i Göteborg i juni 2015 och hittills har fem av totalt sju lag tillkännagivit att de ska delta. Många tror att det kommer bli den mest spännande upplagan av tävlingen hittills – kolla in vad Martin har att säga om den kommande upplagan av Volvo Ocean Race.

Nya båtar, nya lag och målgång i Göteborg – vad tror du om nästa upplaga av Volvo Ocean Race?

Jag tycker att det var helt rätt beslut att införa den nya entypsbåten, och det var nödvändigt för man behövde göra något för att få ner kostnaderna. Det har visat sig att det lönat sig men det var en period där alla var lite oroliga för framtiden och för ett år sedan var det bara en båt som tillkännagivit att de skulle vara med. Nu kan men starta ett lagprojekt senare vilket också är en del i att dra ner kostnaderna.
Entypsregeln gör också att det kommer in lag som tidigare varit ovanliga i tävlingen och seglare som kan vara konkurrenskraftiga även om de inte har så mycket erfarenhet. Nu är det mycket lättare att ställa upp med en tjejbåt som SCA, en ungdomsbåt som Alvimedica eller en båt med flera Kinesiska seglare som Dongfeng Race Team. Det är kul att man kan ta med unga hungriga seglare och inte bara gamla rävar. Att racet kommer till Göteborg är ju också helt fantastiskt och det känns redan att intresset i Sverige är mycket större än vad det var under förra omgången av tävlingen.

Det kommer vara färre seglare ombord på den nya båten, 8 istället för 11. Kommer det ställa nya krav på seglarna?

Ja det tror jag absolut och nu måste alla ombord vara mer fysiskt aktiva, kunna vara med i alla manövrar och  hjälpa till med att flytta segel fram och tillbaka. Det kommer bli väldigt svårt att ha någon lat person ombord som inte är beredd att hjälpa till hela vägen.

Tycker du att det är för få svenska seglare som just nu är aktuella för att delta?

Ja det är tyvärr alldeles för få. Eftersom Team SCA är en svensk båt hade det varit kul med med en svensk seglare ombord, men det är en väldigt tuff miljö och jag har all respekt för att det funnits kandidater som tackat nej. På herrsidan är det mer eller mindre jag och Martin Krite som har tillräckligt med erfarenhet för att vara med som det ser ut nu.
Som svensk seglare kan det vara svårt att få de erfarenheter som krävs för Volvo Ocean Race för vi har ingen stark tradition av storbåtssegling. Jag har gått en väldigt egen väg för att komma dit jag är nu och det är kanske vad som krävs för att man ska få chansen. Jag hoppas verkligen att fler svenska seglare slår sig in bland världens bästa havskappseglare i framtiden.

Fortsättning följer..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *