Martin coachar framtidens hjältar på världshaven

March 23, 2015. Leg 5 to Itajai onboard Dongfeng Race Team. Day 5. Martin Stromberg, Eric Peron and Liu Xue 'Black' on watch with Southern Ocean waves in the background.

Martin Strömberg avslutade i somras sitt tredje Volvo Ocean Race i Göteborg. Nu ger han unga seglare chansen att nå eliten inom internationell storbåtssegling.
– Jag vill hitta seglare som vill vara en del av nästa stora äventyr runt jorden, säger Martin.

33 år gammal är göteborgaren idag Sveriges mest framstående aktiva havskappseglare. Siktet är inställt på att vara med i Volvo Ocean Race 2017-18 med ett nytt svenskt lag med flera svenska deltagare ombord.

Men återväxten inom havskappsegling har varit dålig på hemmaplan sedan Martin seglade sitt första varv runt jorden i Volvo Ocean Race 2008-09. Efter att han seglat flitigt ute i världen, gav legendaren Mange Olsson då Martin chansen i den nordiska besättningen ombord på Ericsson 3. I den senaste upplagan var Martin dock den enda svenska seglaren som deltog. Nu vill han föra vidare den starka svenska traditionen inom sporten och vända trenden genom att coacha unga seglare som vill visa var de går för.
– Jag kan hjälpa fler att nå sin fulla potential som havskappseglare. Det finns många talanger men de behöver komma ut i världen och få de erfarenheter och det kontaktnät som krävs.

– Alla duktiga seglare som drömmer om att kappsegla runt jorden kan ansöka om att ha mig som coach. Det är viljan som gör att de tillslut kan nå sitt mål men med personliga program vill jag hjälpa dem få rätt CV. Målet är att utveckla ett stall av seglare som kan ta en plats i ett svenskt lag i Volvo Ocean Race.

Utav de som ansöker kommer runt 10 personer väljas ut och få Martin som coach. Riktlinjen för aspiranter är seglare, både tjejer och killar, på olika nivåer mellan 23-30 år som är beredda att ge sig ut i världen och segla mycket.

– Jag har fått jobba hårt för delta i Volvo Ocean Race och för att kunna vinna tävlingen. Man måste slita både på land och på havet i olika former av kappsegling för att bli duktig på att segla stora båtar. Men jag är tacksam för den hjälp jag fått av mer erfarna seglare under min karriär och att coacha nästa generation är ett sätt betala tillbaks för det, säger Martin Strömberg.

– Det har saknats en bra väg vidare för de som vill satsa på storbåtssegling, och här fyller Martins initiativ ett tomrum säger Stefan Rahm, förbundsdirektör och sportchef på Svenska Seglarförbundet. Från Svenska Seglarförbundet känns det helt rätt att stötta Martins initiativ. Dels att hitta de seglare som vill ta chansen oavsett var de bor i landet och samtidigt har vi möjlighet att skapa synergieffekter och stötta med hjälp av de resurser vi har för till exempel landslagsverksamheten.

Martins karriär i urval:

  • Seglingsgymnasiet i Lerum 1998-2001
  • Matchracingsegling 2001-2013
  • Storbåtssegling i Asien och Australien 2003-2005
  • Volvo Baltic Race 2004
  • Segelmakare för Oracle Team USA i America’s Cup 2007
  • Tre upplagor av Volvo Ocean Race varav en seger med Groupama 2011-12

Här kan du ansöka om att få Martin Strömberg som coach! 

March 19, 2015. The boats tackle steep and angry seas as they pass East Cape, the eastern-most point of New Zealand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *