Ett dragspel

Yann Riou/Groupama Sailing Team

Två veckor efter starten i Brasilien siktar fältet i Volvo Ocean Race mot Karibien.  Groupama har många sjömil att ta in på täten men Martin Strömberg hoppas på en spännande målgång i Miami.

Ni verkar vara på gång nu. Vad har hänt?
Nu har vi ju äntligen lyckats segla om Abu Dhabi och det känns riktigt bra för vi var ju ganska långt efter ett tag. Vi fick lite hjälp av att vinden dog framifrån så att vi kunde komma lite närmare och inom slagläge. Det är mycket lättare att segla lika fort eller fortare än de andra när man har ungefär samma vind men annars har det varit lite sämre förutsättningar for oss här bakom täten.

Känns som att ni fått betala dyrt för en dålig start?
Ja vi kände först att detta skulle bli vår etapp men efter den dåliga starten vi gjorde kändes det ett tag lite hopplöst. Vi visste tidigt att det skulle vara viktigt att ha en bra position när man rundar hornet av Brasilien för där kommer man in i passadvindarna som gör att man kan gasa på. Där var vi en bit efter de andra vilket gjorde att fältet drogs ut som ett dragspel. Vi tog chansen senare när vinden lättade och dragspelet drog ihop sig såpass att vi kom nära Abu Dhabi. Nu får vi hoppas att det drar ihop sig en gång till så vi kan ta in på de tre båtarna i täten.

Hur känns det att få positionsrapporterna när man ligger efter som ni gjort hittills?
Det är klart det betyder mycket när man ser om det går bra eller dåligt enligt rapporterna. Stämningen lyfts helt klart när man har en period av bra rapporter. Nu har det samtidigt varit ganska väntat att vi skulle tappa en del och då gäller det bara att minimera det man tappar.

Vad händer just nu?
Nu rullar det på ganska bra for oss men inom kort kommer vinden avta. Vi har en del vägval att göra och som jag ser kan det vara en liten möjlighet for oss att komma tillbaka in i matchen. Det är en lång sträcka kvar med många möjligheter.

Fabian Bengtsson

Yann Riou/Groupama Sailing Team

 

 

4 tankar kring ”Ett dragspel

  1. Pingback: Martin Strömbergs fredagsintervju 4/5 | Fredriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *