En Historisk Seger

Martin Strömberg och Martin Krite ombord på Groupama är totalsegrare i Volvo Ocean Race 2011-2012. De säkrade segern natten mellan måndag och tisdag genom att komma tvåa i den nionde och sista etappen från Lorient i Frankrike till Galway i Irland. De har en ointaglig ledning när tävlingen idag avslutas med en kort hamnkappsegling. Martin och Martin är de första svenska seglarna som vunnit Volvo Ocean Race sedan 1998.

Stort grattis. Hur känns det?
Det är fantastiskt roligt och det är en dröm som jag haft väldigt länge. Det är också skönt att man får belöning för allt slit man lagt ner. Jag har varit med i det här projektet i två och ett halvt år och det är få förunnat att vinna tävlingen

Hur var mottagandet i Galway?
Helt klart det bästa hittills. När vi kom in till land var klockan halv fyra på morgonen men det var som att halva tagit sig till hamnen för att heja på oss. hejar på. Det är svårt att sätta fingret på när vi visste att vi skulle vinna men vi hade en känsla redan när vi vann den förra etappen till Lorient. Under den sista etappen kände vi oss säkrare för varje dag men om det är något man lärt sig i den här tävlingen är det att allt kan hända. Inget är klart förrän man är över mållinjen.

Varför tror du att just ni står som segrare?
Jag tror att vi statade projektet på en väldigt hög nivå när det gäller både båt och besättning. Sedan gäller det att utveckla båda de delarna och att hela tiden ta det till nästa nivå.
Om man ser till resultaten kändes Telefónica länge som den självklara vinnaren men halvvägs in i tävlingen tappade de sitt driv. Puma har också gjort ett bra jobb och lyft sig hela tiden. Men när deras mast föll av i den första etappen satte det käppar i hjulet redan från början.

Ni har seglat jorden runt. Vad har varit det tuffaste ögonblicket?
Tuffaste var såklart när vi tappade vår mast bröts i slutet av den femte etappen. Även om det nu gått väldigt bra kände vi då att hela racet var förstört. I förra etappen hade vi också problem med masten under ett par timmar. Då var vi i ett läge där vi trodde att vi kunde vinna men under en period kändes det som att det togs från oss och att allt var förlorat. Det var väldigt psykiskt jobbigt.
Det fysiskt jobbigaste var annars att segla i Södra Oceanen där det är väldigt kallt och blåigt under så lång tid. Dessutom är det farligt för det är långt till säkerheten och från räddning om det skulle hända något.

Vad har varit den bästa upplevelsen?
Det bästa var att komma i mål här i Galway, att få vinna och att få dela det med så mycket folk. Det var fantastiskt.

Tillsammans med Magnus Olsson och Klabbe Nylöf är du och Martin Krite nu de fyra svenskar som vunnit Volvo Ocean Race. Vad betyder det för er?
Det känns stort och det är verkligen en ära att få vara med i den skaran. Mange och Klabbe är seglare som jag sett upp till väldigt länge

Nu är tävlingen slut. Vad händer nu?
Det skall bli skönt att komma hem och att få uppleva den svenska sommaren. En det är lite delade känslor för jag har levt med de andra i laget väldigt länge och träffat dem varje dag. Det kommer att kännas lite tomt ett tag.

Blir det ett till varv runt jorden?
Ja det blir väl antagligen. Jag är inte sugen på det just nu men vi får se vad som händer.

Yann Riou/ Volvo Ocean Race

2 tankar kring ”En Historisk Seger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *