Stridens hetta

Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race

En vecka efter starten i Maldiverna ligger tätbåtarna fortfarande inom synhåll från varandra i ett rävspel om att vinna sjömil på varandra. Idag berättar Martin om den stundande bataljen i Malackasundet.

Det har varit jämt den första veckan. Hur går det för er?
De första dagarna har varit riktigt spännande och vi har kunnat se de flesta båtarna under nästan hela racet vilket gjort att vi lätt kunnat hålla koll på hur fort vi seglar. Det känns överlag som att vi varit snabba i de förhållanden vi stött på än så länge men visst är det vinklar och vindar då vi är lite långsammare och andra där vi är snabbare.
Det är väldigt varmt i vinden och man svettas mycket så det gäller att dricka mycket och hålla sig ren men det har hittills inte varit så kokande hett inne i båten som det varit under tidigare etapper.

Kan ni hålla koll på vad de andra båtarna håller på med?
När vi är så här nära spenderar vi en hel del tid med kikare för att se vad de närmsta konkurrenterna gör och är väldigt nyfikna på när de byter segel och vilket försegel de har uppe. Vi använder också bäringskompassen flitigt för att kunna jämföra vår fart med de andra och det ger oss svar direkt när vi testar ett nytt trim .

I de vatten ni seglar nu finns det en hel del nät, små fiskebåtar och annat som kan vara svårt att upptäcka. Har ni stött på några hinder?
Än sa länge har vi bara stött på några fiskebåtar utanför Sri Lanka utan att några problem uppstått men det blir nog tätare mellan hindren närmare Sumatra och under resten av etappen.

 Hur är det att matchas med de andra till skillnad från att välja en egen väg?
Det är en spännande etapp och framförallt har jag sett fram emot delen i Malackasundet och därifrån har jag bra minnen från förra omgången av VOR. Då hade vi tight racing mellan fyra båtar genom hela sundet med ledningsbyten hela tiden och jag misstänker att det blir lika spännande nu.
Jag hoppas racet fortsätter vara så här tätt hela vägen till Kina och tror att det finns goda chanser för det men man vet ju aldrig vad som kan hända. Hur som helst är det kul att kunna se de andra vi tävlar mot.

3 tankar kring ”Stridens hetta

  1. Pingback: Fredagsintervju med Strömberg v4 | BLUR

  2. Ingeborg

    Hoppas ni inte stöter på några hinder, utan att ni ”snabbt” kommer igenom sundet. Stormarna kan också få hålla sig på avstånd så det blir lite lungt för oss på landbacken. Lycka till! B.B.M

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.