Pirathot och julfirande

Båtarna i Volvo ocean race är nu på väg till Abu Dahbi. För att undvika pirater är nu båtarnas position är nu osynlig för omvärlden men vi får reda på deras fart och avståndet mellan dem. Teamen kommer att fortsätta tävla fram till en hemlig hamn för att sedan skeppas förbi pirathotet vid Afrikas horn. De kommer sedan att omstartas på en annan hemlig plats och tävla den sista biten in i mål. Vi pratade med Martin strax innan de försvann från vår radar.

Vi fick inget svar förra veckan, vad hände?
Ja, jag ber om ursäkt för det. Det har varit ganska stökiga förhållanden. Frågorna kom fram sent och det var svårt att skriva pga. jobbiga vågor. Fingrarna hoppade bland tangenterna och allt var blött. Nu sitter jag och väntar på att en säng skall bli ledig då en har gått sönder. Jag lyckades dessutom få min nya iPodtouch förstord då den låg på laddning så nu får jag låna mediamannens.

Det verkar ha varit en händelserik inledning på detta benet medmånga olika typer av väder, hur upplevde ni det ombord?
Verkligen, vi hittade inget bra lågtryck att haka på i början. Det gjorde att vi hamnade nära kusten innanför Agulhas strömmen. När vi väl kom ur den var det väldigt besvärliga vågor och vi var tvungna att dra ner på farten.

Ni har nu seglat nästan 10 000 sjömil, har ni stött på nått spännande djurliv?
Häftigast hittills har varit allt djurliv vi sett runt Sydafrika. Agulhas strömmen för med sig näringsrikt vatten in mot kusten och man ser massa djurliv hela tiden; sälar, sjölejon, valar, delfiner och fåglar i massor. Den senaste veckan ute på indiska oceanen har det varit mycket mindre, vi har bara sett någon enstaka fågel ibland.

Hur tror du att nästa vecka utvecklar sig?
Vi valde att gå längre österut än de andra och har seglat en längre väg, men nu har vi få betalt för det och kom tillbaka till rhumbline i ledning. Man kan säga att vi är inne på målrakan nu men i Doldrums så kommer fältet antagligen att komprimeras och det blir nog spännande igen. Jag tror att det kan bli en riktig nagelbitare på slutet.

Hur kommer ni att fira jul ombord?
Vi försöker få till lite julstämning och många kommer nog att längta hem. Nu när det är lite lugnare väder har man lite tid över att fixa med julklappar till varandra ombord. Vissa tillverkar en present men jag har en hel del choklad över den här gången så det får bli min present. Alla fixar varsin julklapp, sen kommer jultomten och det blir någon slags dragning ur säcken.

Jag vill passa på att önska alla där hemma en riktigt god jul.

2 tankar kring ”Pirathot och julfirande

 1. Ingeborg

  Vi önskar en God Jul till er alla! Håller tummarna! Kämpa på . ”Mardröm” att inte kunna följa er bättre.
  Kram BBm

  Svara
 2. Margareta

  Skönt att höra av dig igen, jobbigt att inte kunna se hur långt ni kommit.
  En riktigt God Jul. Håller tummarna att ni plockar in på de andra.
  Kram
  H.A.M

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *