Full fart söderut!

VOR_141012_asanchez_19710959Klockan 08:45:44 i morse passerade Dongfeng Race Team ekvatorn. Ute ur doldrums och med fart från passadvindarna ligger de nu fyra efter Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel och Team Vestas Wind. Nästa milstolpe är ön Fernando de Noronha utanför Brasilien och sedan är det full fart söderut. Intervju med Martin Strömberg efter 13 dagar på havet:

Ni fastande i mitten av fältet i doldrums, hur har de senaste dygnen varit?

– Doldrums är alltid svårt att passera och området är lite av en levande organism som ändrar sig hela tiden. Molnen på himlen som vi stöter på lever ibland bara någon timma och det är avgörande hur man passerar dem. Har man tur så slipper man moln och har en jämnare och stabilare segling men det är en stor risk att man fastnar i områden där molnen gör att vinden dör ut eller vrider sig ofördelaktigt. Jag tycker vi fick en relativt bra passage genom området den här gången men det var Team Vestas Wind som drog den stora vinstlotten.

HelmingVad har varit den bästa känslan hittills?

­– Att vi kände oss väldigt snabba från starten och när vi var nära de andra båtarna, det är en viktig nyckel till framgång. Jag är också stolt över hur vi lyckades montera det nya rodret när det gamla gick sönder och att vi tappade förhållandevis lite på manövern. Det krävdes en stark insats från alla ombord och koordination från hela laget. När vi sedan lyckades segla ikapp igen och ta tillbaks ledningen var vi en väldigt ”happy boat”.

Vilket har varit det största misstaget?

– Det som kostat oss mest är dygnet efter vi att passerade Kap Verde när vi fick vinden från en annan riktning än vi hade väntat oss. Antagligen påverkade öarna vinden mer än vi räknade med.

Hur skulle du sammanfatta de två första veckorna sedan starten?

– Början av racet var väldigt jämnt och spännande. Efter fem dagars segling såg vi fortfarande alla båtar och jag tror inte det hänt förut, speciellt efter som det fanns gott om möjligheter både vinna och tappa avstånd till de andra. Det är grymt kul och nu ska vi göra vårt bästa för att göra det jämt i täten igen. Vi känner helt klart att vi kan vara med och slåss mot de andra båtarna och jag tycker vi hävdar oss ganska bra. Tyvärr missade vi lite precis innan doldrums och det gjort att vi inte är med toppstriden för tillfället.

Vad kommer hända de närmaste dagarna?

– Nu är det raka vägen till Fernando de Noronha som gäller efter det kommer vi antagligen sticka ganska långt söder ut i jakt på mer vind innan vi styr rakt mot Kapstaden. Våra vägval efter vi rundat waypointen beror på hur vi kommer in i vädersystemen som finns i södra Atlanten.

Fabian Bengtsson

Dongfeng, leader of leg 1 of the Volvo Ocean Race, in front of Ilha Brava, Cape Verde.

1 tanke kring ”Full fart söderut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.