Ett händelserikt år

Det har gått över ett och ett halvt år sedan Martin Strömberg vann Volvo Ocean Race 2011-12 med Groupama. Mycket har hänt sedan dess och de närmsta dagarna får vi en chans att höra vad Martin gjort sedan den historiska segern och vad som händer i framtiden.

Hur är läget?

– Det är bara bra och det känns som att man nog kommer överleva den här vintern också. Det var skönt att vara hemma över jul för en gång skull med det har ändå varit en del resande den senaste tiden.

Vad har du gjort det senaste året?

– 2013 var väldigt händelserikt. Det började med att jag var med Team SCA i inledningen av deras träning inför Volvo Ocean Race. Jag var med och gjorde i ordning deras första träningsbåt som var Puma:s gamla VO70 och sedan jobbade heltid som tränare för dem fram till juni på Lanzarote med bland andra Mange Olsson. Efter det kom jag hem och seglade Marstrand Big Boat Race med Anders Dahlsjö, Gotland Runt med Happy Yachting och sedan ett par deltävlingar i M32 Cup med Sail Racing. Under hösten var jag i Kroatien med Scandinavian Race Week och Atlantic Rally for Criuisers (ARC) med More Sailing. Dessutom har jag köpt en F18 som jag har börjat segla med.

Och så har du börjat jobba med segeltillverkning igen, eller hur?

Ja precis, OneSails är ett nytt varumärke för Sverige som har en bra bredd av produkter för cruising, seriös racing och allt däremellan vilket ligger mig varmt om hjärtat. De har bra produkter som jag tror på och tanken är att jag ska bidra med mina kunskaper så mycket som möjligt. Det ska bli spännande att se vad som händer i framtiden och jag kommer jobba med OneSails när jag är hemma och hjälpa till med specialgrejer även när jag är ute och seglar.

Hur var upplevelsen av att vara en del av Team SCA?

Det var väldigt spännande och det var väldigt kul att vara med i en process där man tar ut ett lag som vi gjorde. Även om jag inte har varit delaktig hela vägen var det kul att få vara med och sätta de första stenarna i lagbygget. Det var nytt för mig och något som jag gärna gör igen. Det alltid kul att lära ut och det var utvecklande och nyttig erfarenhet även för mig som tränare.

Fabian Bengtsson

Fortsättning följer på måndag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *