Fredagsintervju

Foto Groupama/Volvo Ocean Race

Vi kommer från och med idag och under hela Volvo Ocean Race 2011-2012 göra en intervju med Martin Strömberg och publicera den här varje fredag. Den här gången fick vi en pratstund med Martin dagen innan start.

Hej Martin, hur ser förberedelserna ut så här i elfte timman?

Vi har jobbat för att alla förberedelser redan skall vara klara och nu handlar mest om att packa ihop privata grejer. De senaste dagarna har vi lastat på båten och varit ute och seglat för att testa de sista små ändringarna. Nu senast var det positioner på nya stroppar på skothornen son skulle testas. Man blir väl aldrig riktigt färdig men i dagsläget känns det ganska bra.

Det måste kännas skönt att komma iväg efter två års uppladdning.

Absolut. Förra gången jag var med hade vi en till båt att träna mot. Den här gången har vi mest tränat själva och har bara kunnat mäta oss mot våra prestanda siffror. Dom gånger vi har kappseglat mot de andra båtarna har vi haft en del tekniska problem men ändå känt oss ganska snabba. Sedan dess har vi jobbat mycket med att få båten tillförlitlig för det är ganska löjliga metrar man tappar när sånt inte funkar

Är ni nöjda med resultatet i förra helgens in-port race?

Nej vi slutade ju femma och det kommer vi aldrig att vara nöjda med. Men det racet skall man inte dra för stora växlar på för vi seglade bra fram tills vinden dog. Jag tyckte inte att vi gjorde något större fel och resultatet är inget vi hakat upp oss på. En spontan känsla är att vi och Camper ligger bra till när det gäller besättningsarbete och vi är nog dessutom det lag som jobbar mest med att snacka igenom seglingarna efteråt. Tiden man lägger på havet är väldigt dyrbar så det är det värdefullt att kunna lära sig saker även på land. Vår tränare filmar och analyserar allt vi gör det är väldigt bra.

Hur ser väderprognosen ut för starten?

Häromdagen sa man at det skulle bli 35 knops kryss mot Gibraltar men nu ser det lite lugnare ut. Men det verkar fortfarande som om det börjar med kryss.

Du är mitt uppe i packningen. Hur många långkalsonger har du med dig?

Fyra kanske. Jag har fått en lista över saker som jag skall ta med mig och den är ganska mycket längre än vad jag brukar ha med. Tandborste finns inte med på listan så jag hoppas att det finns på båten. Annars värdesätter jag mest att veta att jag har något torrt att byta till om det skulle bli riktigt kallt och blött och jag brukar vilja spara ett ombyte underställ. Det har hänt att jag lyckats komma i mål med oanvända kläder. Nu när vi snackar kom jag på att jag glömt lägga in filmer i min iPod och det kan ju vara bra att ha om det blir tråkigt i Doldrums. IPoden är den ända personliga ägodel jag har med ombord.

Ni har fått till fina starter i både in-portseglingen och pro-am racet. Hur stor roll spelar en båtlängd i starten när man skall segla 6500 sjömil?

Det spelar egentligen inte jättestor roll men det är klart att det är mentalt viktigt att vara före de andra när man startar. Racet inleds med ett par ben här inne i Alicante innan vi sticker ut och sedan får vi se vad som händer. När jag seglade med Ericsson 3 i förra omgången av Volvo Ocean Race gjorde vi inte alltid bra starter men trots detta gick vi upp i ledning nån gång på varje ben. Det hade suttit fint med en bra start och sen ledning hela vägen till mål denna gången.

4 tankar kring ”Fredagsintervju

 1. Thomas Alvling

  Lycka till, ni är grymma.
  Tack för mitt livs segling och för segern på Pro-am.
  Ni är ett vinnarteam./ Thomas Alvling

  Svara
 2. Hans Larsson

  Det verkar som att det har pipit i lite under starten. Ska bli roligt att läsa om hur ni hade det ombord. Kör så det ryker!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *